La Loba

La Loba

Roky putuje krajinou. Ze sbírek kostí skládá tvory, má schopnost bytosti vracet na svět. Schovává a nosí v sobě život i smrt současně. Taneční inscenace Lenky Vagnerové & Company.

La Loba spojuje dva umělecké žánry a dvě jevištní osobnosti – tanečnici Andreu Opavskou a zpěvačku Janu Vébrovou.

Vychází z jejich nespoutané energie, souhry, a především síly projevu. Stěžejní složkou inscenace je hudba Ivana Achera vycházející ze zvuku přírodních materií. Kosti, dřevo, struny a zvířecí kůže jsou elementární esencí pro vystavění rituálních nálad pojených naživo hlasem Jany Vébrové.

Cena města Plzně na festivalu 32. Skupova Plzeň za syntézu složek, vytvářející originální scénickou poetiku.

La Loba je inspirována příběhem, který si na různých místech Země předávají generace vypravěčů.

Žena, která roky putuje krajinou a ze svých sbírek kostí skládá tvory, má schopnost bytosti na svět vracet, schovává a nosí v sobě život i smrt současně. Nikdo z nás však neví, jak náročná tato činnost pro ni samotnou může být a jestli její obnovitelná síla vydrží na věky. Pozoruje nás neustále, jsme krátkou etapou jejího života a možná se námi i docela dobře baví. Ale co když jí dojde trpělivost, nebo jí bavit přestaneme? Sama totiž reguluje podmínky své vlastní existence a možná se jí už nebude chtít vše dokola recyklovat.

Andrea Opavská v produkci ProFitArt - inscenace La Loba

Premiéra: 29. duben 2013

Choreografie: Lenka Vagnerová
Koncept a dramaturgie: Lenka Vagnerová, Zdeněk Jecelín
Hudba: Ivan Acher
Scénografie: Ivan Acher
Světelný design: Michal Kříž
Kostýmy: Anna Solilová
Zvuk: Eva Hamouzová
Producent: ProFitArt,o.s.
Koproducent: Tanec Praha

Účinkují: Andrea Opavská, Jana Vébrová

Na Andreu Opavskou jako tanečnici je radost pohledět. Z uzavřené bytosti skrývající energii ve svém nitru se dostává do výbuchu pohybů, působí dojmem, jako kdyby se její těžiště přelévalo po zemi na pokyn choreografie bez ohledu na fyzikální zákony. Vždy své tělo maximálně ovládá, dovede pohyby zklidnit i přilít okamžitou dynamiku, nadto si ještě dokáže pohrát s mimikou a vypilovat tak detaily každého výstupu. Jana Vébrová se také na jevišti cítí dobře, její hlas je neoddělitelnou součástí inscenace. (…) Hodnocení autorky recenze: 95 %

(Lucie Kocourková, OperaPlus, 5. květen 2013)

Tajemná mnohovrstevnatá inscenace stojí někde na pomezí mezi světem skutečnosti a fantazie. Je doslova nabitá napětím, které do sebe vtahuje a místy až atakuje diváky. Poslední umělecký počin Lenky Vagnerové je zkrátka dechberoucí. A podle mého názoru rozhodně nestačí vidět jej pouze jednou.

(Johana Mücková, ct24.ceskatelevize.cz, 4. květen 2013)

La Loba je zdařilým, napínavým kusem, který vás nenechá se nudit a nedovolí vám utéct myšlenkami jinam. Je to díky poměrně promyšlené dramaturgii (Vagnerová, Jecelín), působivé, a přesto jednoduché scéně, hudbě Ivana Achera, která je vystavena na přírodních materiálech (kostech, dřevě, zvířecí kůži apod.), ale především díky oběma interpretkám Andree Opavské a Janě Vébrové, jejichž schopnosti umí Lenka Vagnerová zdařile využít.

(Daniela Zilvarová, Taneční aktuality, 17. květen 2013)